Osjetljivost konditorskih proizvoda na vlagu
Vlaga može uzrokovati niz problema u slastičarskoj industriji ako se ne održava pravilno. Konditorski proizvodi imaju visok sadržaj šećera i higroskopni su, a kada se vlaga iz zraka spoji sa šećerom može uzrokovati da proizvodi postanu ljepljivi i skloni plijesni. Svi Munters odvlaživači zraka pružaju učinkovitu i dosljednu kontrolu vlažnosti osiguravajući odgovarajuće uvjete za proizvodnju slastica tijekom cijele godine.
Proizvodi od šećera imaju tendenciju upijanja vlage iz zraka, zbog čega su odvlaživači zraka sastavni dio procesa proizvodnje slastica. Neki od proizvoda koji zahtijevaju odvlaživanje uključuju:
Šećer, kakao, kolačići, keksi, čokolade, tvrdi bomboni, žvakaće gume, slatkiši, karamele, želei, kapi ili tablete obložene šećerom i kokice.
Od transporta i istovara u silose, do premazivanja, pakiranja i skladištenja, kontrola vlažnosti ključna je za proces i kvalitetu slastica. Neke od uobičajenih primjena u slastičarstvu koje zahtijevaju odvlaživanje uključuju:
- Proizvodnja konditorskih proizvoda
- Postupak premazivanja slatkiša
- Pakiranje konditorskih artikala
- Prijevoz, istovar i skladištenje konditorskih proizvoda
- Pneumatski transport sastojaka za konditorske proizvode
- Rad tunela za sušenje i hlađenje
Slastičarski proizvodi često gube na kvaliteti i trajnosti kada dođu u dodir s previsokom vlagom u zraku tijekom procesa proizvodnje.
Mogu se slijepiti, postati pljesnivi i raspasti se. Strojevi i cijevi se začepe. Ometana je proizvodnja, transport i skladištenje. Ovo je troškovna i vremenski zahtjevna situacija koja se može izbjeći.
Najučinkovitiji način zaštite sirovina i proizvoda tijekom proizvodnje, skladištenja i transporta je kontrola okolišnih uvjeta. Središnji element je kontinuirana regulacija i praćenje vlažnosti zraka tijekom svih proizvodnih procesa, od sirovine do krajnjeg proizvoda te u svako doba dana i svako godišnje doba.
Iz tog razloga Munters svojim klijentima nudi prilagođena rješenja za odvlaživanje zraka za svako pojedino područje proizvodnje. Bilo da se radi o silosu ili proizvodnom pogonu, skladištu ili transportu, vlažnost zraka i temperatura dosljedno su i precizno usklađeni s proizvodom i situacijom. Ova koordinacija ne samo da osigurava visoku kvalitetu proizvoda i dugi vijek trajanja, već također osigurava značajne uštede troškova i povećanje proizvodnje.
Prednosti koje donosi Munters:
- Dosljedna, visoka kvaliteta proizvoda u svakom godišnjem dobu
- Cjelogodišnje kontinuirane razine proizvodnje
- Suhi proizvod ostaje suh i privlačan krajnjem korisniku
- Bolja kvaliteta i izgled proizvoda
- Povećana produktivnost, veća propusnost
- Znatno manje otpada
- Higijenska proizvodnja, skladištenje i transport za maksimalnu sigurnost hrane
- Kraće vrijeme nanošenja i sušenja
- Područja bez leda i manje odmrzavanja za zamrzivače i hladnjače
- Manja potrošnja energije za obradu procesnog zraka
- Smanjeni problemi začepljenja i održavanja za cijeli proizvodni proces, posebno pneumatski transport