Munters

Munters je globalni lider u kontroli vlažnosti zraka (odvlaživanje, odnosno sušenje i vlaženje) i jedan od glavnih partnera za energetski efikasna rešenja za tretman zraka.

Koristeći inovativne tehnologije Munters inženjerski tim kreirao je rešenja za ostvarenje potrebnih klimatskih uvjeta u industrijama kao što su proizvodnja hrane, farmaceutska industrija, hlađenje Data centara.

Munters je započeo tretman zraka još 1955 god. Današnja proizvodnja Munters jedinica smeštena je u više od 30 zemalja sa više od 2700 zaposlenih.

Oblast primjene Munters-a:

 • Adsorbciono odvlaživanje (slika 1.1)
 • Vlaženje (slika 2.2)
 • Adijabatsko hlađenje
Slika 1.1 Adsorbciono odvlaživanje Slika 2.2 Vlaženje zraka

 

Princip rada Munters-a

Proces odvlaživanja se zasniva na jedinstvenom Munters saćastom® adsorbcionom rotoru:

 • Procesni zrak prolazi kroz rotor koji adsorbuje vlagu i izlazi kao suh zrak
 • Zagrejani reaktivacioni zrak „skuplja“ vlagu sa rotora i izlazi kao vlažan i vreo, ostavljajući suh rotor.

Opisani princip patentirao je KARL MUNTERS.

Više od 50 god opisani princip je usavršavan.

Rezultat: Pouzdan proizvod koji će odgovoriti svim zahtevima za kontrolu vlage.

Princip rada je i danas zadržan uz usavršavanje materijala koji se koriste, kontrolera samog uređaja…

Danas su Munters proizvodi energetski efikasni, sa primenom u čistim sobama uz preciznu kontrolu.

Primena Munters-a

 1. Skladišta (hladnjače)
 2. Bazeni
 3. Brodogradilišta i luke
 4. Elektrane
 5. Supermarketi
 6. Vojna industrija
 7. Farmaceutske laboratorije
 8. Prehrambena industrija
 9. Poslovni prostori

U proizvodnom programu kompanije Munters nalaze se uređaji najrazličitije namjene, od manjih mobilnih uređaja pogodnih za upotrebu u arhivama, kontejnerima, plovilima, vozilima (pogotovo vojnim), preko serije IceDry predviđene za upotrebu na temperaturama ispod 0oC, do kompleksnih uređaja koji mogu zadovoljiti i najstrože zahtevane uvjete kontrolisanja vlage u farmaceutskoj industriji.

Rezultati upotrebe Munters IceDry:

 

Novina u Munters proizvodnom programu 

Munters OASIS za hlađenje Data centara

Oasis indirektni evoporativni rashladni sistemi primenjuju sve novine koje je moguće naći na tržištu evoporativnih rashladnih sistema.

Najveća novina je primena Muntersovog patentiranog izmjenjivača toplote od polimera. Pomenuti izmjenjivač je pogodan za upotrebu sa svim kvalitetima vode.

Oasis evoporativni rashladni sistemi u značajnoj mjeri umanjuju angažovanu snagu za rashladom data centara i to u svim klimatskim zonama.

Princip rada Oasis jedinica

Iz data centra (tj. prostora kojeg želimo ohladit) vruć zrak se pomoću ventilatora dovodi do izmjenjivača toplote. Putem izmjenjivača toplote vrši se razmena toplote između unutarnjeg i vanjskog zraka. Izmjenjivač toplote je tipa zrak-zrak tako da se ne mješaju dve zračne struje (vanjska i unuarnja), već se samo vrši razmjena energije. Ukoliko je ovaj vid rashlađivanja nedovoljan sistem uključuje mlaznice pomoću kojih se vrši vlaženje izmjenjivača toplota, tako da tada imamo efekat indirektong evoporativnog hlađenja. Kada ni ovaj vid rashlade nije dovoljan (dani sa izrazito visokom vlagom i tempraturom), vrši se uključivanje i izmjenjivača toplote tip zrak –voda ili se pokreće sistem direktne ekspanzije pomoću kojeg se dodatno hladi zrak.