Pravilna ventilacija restorana: dobro za zdravlje, dobro za posao
Restorani imaju mirise koji dolaze iz raznih izvora i svi imaju jednu zajedničku stvar, širenje ‘zagađenog zraka’. Mirisi su jedan od vodećih uzroka onečišćenja zraka u restoranima, a profil mirisa iz kuhinje ovisi o različitim čimbenicima.
Prometna komercijalna kuhinja ima sasvim drugačije zahtjeve od blagovaonice “kod kuće”, koja zahtijeva ugodniji, mirniji ambijent. U komercijalnim kuhinjama, sustav ventilacije restorana koristi se za uklanjanje topline iz procesa kuhanja i prikupljanje dima, pare i uljne magle. Zrak se obično ispušta u atmosferu. Premještanje takvog kontaminiranog zraka kroz zgrade i ispuštanje u atmosferu privlači različite rizike, uključujući:
- Neugodan miris
- Loša higijena kanala
- Potencijalni požar
- Glodavci
Učinkovit sustav filtracije ispušnih plinova u kuhinji uključuje sljedeće:
a. Filtriranje masnoće blizu područja za kuhanje – obično se postavlja napa iznad polja za kuhanje. To je važno za higijenu ventilacijskog kanala, sprječavanje požara i zaštitu nizvodnih filtera. Za ispravnu funkciju filtara za masnoću ključan je strogi režim čišćenja.
b. Predfiltracija je obavezna, a minimalnu razinu trebaju savjetovati stručnjaci nakon ispitivanja.
c. Potrebna je fina filtracija čestica dima i finih aerosola.
d. Molekularna filtracija za eliminaciju mirisa, korištenjem visokokvalitetnog adsorpcijskog medija širokog spektra koji osigurava odgovarajuće vrijeme kontakta u leak-free instalaciji.
Camfil kao lider u tehnologiji filtracije ima odlično riješenje u obliku Ecology Unit.
Primarna funkcija Camfil Ecology Unit je učinkovito filtriranje čestica ulja, dima, masnoća, mirisa kuhinjskih para. To se može postići samo učinkovitom upotrebom višestupanjske filtracije. Camfil Ecology Unit nudi jedinstvene opcije filtriranja na odabir i dizajn, ovisno o potrebama.