Munters

Munters je globalni lider u kontroli vlažnosti zraka (odvlaživanje, odnosno sušenje i vlaženje) i jedan od glavnih partnera za energetski efikasna rješenja za tretman zraka.

Koristeći inovativne tehnologije Munters inženjerski tim kreirao je rješenja za stvaranje potrebnih klimatskih uvjeta u industrijama kao što su proizvodnja hrane, farmaceutska industrija, hlađenje Data centara.

Munters je započeo tretman zraka još 1955 god. Današnja proizvodnja Munters jedinica smještena je u više od 30 zemalja sa više od 2700 zaposlenih.

Područja primjene Munters-a:

 • Adsorbciono odvlaživanje (slika 1.1)
 • Vlaženje (slika 2.2)
 • Adijabatsko hlađenje
Slika 1.1 Adsorbciono odvlaživanje Slika 2.2 Vlaženje zraka

Princip rada Munters-a

Proces odvlaživanja se zasniva na jedinstvenom Munters saćastom® adsorbcionom rotoru:

 • Procesni zrak prolazi kroz rotor koji adsorbuje vlagu i izlazi kao suh zrak
 • Zagrijani reaktivacijski zrak „skuplja“ vlagu sa rotora i izlazi kao vlažan i vreo, ostavljajući suh rotor.

Opisani princip patentirao je KARL MUNTERS.

Više od 50 god opisani princip je usavršavan.

Rezultat: Pouzdan proizvod koji će odgovoriti svim zahtjevima za kontrolu vlage.

Princip rada je i danas zadržan uz usavršavanje materijala koji se koriste, kontrolira samog uređaja…

Danas su Munters proizvodi energetski efikasni, sa primjenom u čistim sobama uz preciznu kontrolu.

Primjena Munters-a

 1. Skladišta (hladnjače)
 2. Bazeni
 3. Brodogradilišta i luke
 4. Elektrane
 5. Supermarketi
 6. Vojna industrija
 7. Farmaceutske laboratorije
 8. Prehrambena industrija
 9. Poslovni prostori

U proizvodnom programu kompanije Munters nalaze se uređaji najrazličitije namjene, od manjih mobilnih uređaja pogodnih za upotrebu u arhivama, kontejnerima, plovilima, vozilima (pogotovo vojnim), preko serije IceDry predviđene za upotrebu na temperaturama ispod 0oC, do kompleksnih uređaja koji mogu zadovoljiti i najstrože zahtjevan uvjete kontroliranja vlage u farmaceutskoj industriji.

Rezultati upotrebe Munters IceDry:

Novosti u Munters proizvodnom programu

Munters OASIS za hlađenje Data centara

Oasis indirektni evaporativni rashladni sistemi primjenjuju sve noviteti koje je moguće naći na tržištu evaporativnih rashladnih sistema.

Najveća novina je primjena Muntersovog patentiranog izmjenjivača toplote od polimera. Spomenuti izmjenjivač je pogodan za upotrebu sa svim kvalitetama vode.

Oasis evaporativni rashladni sistemi u značajnoj mjeri umanjuju angažiranu snagu za rashladnim data centarima i to u svim klimatskim zonama.

Princip rada Oasis jedinica

Iz data centra (tj. prostora kojeg želimo ohladit) vruć zrak se pomoću ventilatora dovodi do izmjenjivača toplote. Putem izmjenjivača toplote vrši se razmjena toplote između unutarnjeg i vanjskog zraka. Izmjenjivač toplote je tipa zrak-zrak tako da se ne miješaju dvije zračne struje (vanjska i unutarnja), već se samo vrši razmjena energije. Ukoliko je ovaj vid rashlađivanja nedovoljan sistem uključuje mlaznice pomoću kojih se vrši vlaženje izmjenjivača toplota, tako da tada imamo efekt indirektnog evoporativnog hlađenja. Kada ni ovaj vid rashlade nije dovoljan (dani sa izrazito visokom vlagom i temperaturom), vrši se uključivanje i izmjenjivača toplote tip zrak –voda ili se pokreće sistem direktne ekspanzije pomoću kojeg se dodatno hladi zrak.